Χρήσιμα

Για τη διευκόλυνσή σας, έχουμε συγκεντρώσει όλες τις χρήσιμες πληροφορίες σε σχέση με τις διαδικασίες που πρέπει να ακολουθηθούν μετά το πέρας της τελετής.

  • Η διαδικασία για την αποζημίωση των εξόδων κηδείας* από τα ασφαλιστικά ταμεία γίνεται ηλεκτρονικά.
    Παρακάτω θα δείτε αναλυτικά τα στάδια της διαδικασίας.

    *Μέχρι στιγμής, η υπηρεσία αφορά μόνο τις περιπτώσεις που ο θανών ήταν συνταξιούχος.

    1. ΕΚΔΟΣΗ ΠΑΡΑΣΤΑΤΙΚΟΥ

      Το Γραφείο Τελετών εκδίδει το παραστατικό της κηδείας ή της αποτέφρωσης στον ΑΦΜ του δικαιούχου, όπου αναφέρεται ο ΑΜΚΑ και ο ΑΦΜ του θανόντος.

      Το παραστατικό αυτό αναρτάται από το Γραφείο μας στον Ηλεκτρονικό Εθνικό Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-ΕΦΚΑ).

    2. ΥΠΟΒΟΛΗ ΑΙΤΗΣΗΣ

      Εισέρχεστε στον e-ΕΦΚΑ στην υπηρεσία Πληρωμή Εξόδων Κηδείας και υποβάλετε την αίτηση αποζημίωσης.

      Θα χρειαστείτε:

      • Τον ΑΜΚΑ και τον ΑΦΜ του θανόντος
      • Τους προσωπικούς σας κωδικούς πρόσβασης στο Taxisnet 
      • Τον ΑΦΜ σας
      • Έναν έγκυρο και ενεργό αριθμό τραπεζικού λογαριασμού (ΙΒΑΝ) στον οποίο είστε δικαιούχος ή συνδικαιούχος*

      *Προσοχή: Θα πρέπει να εμφανίζεστε ως ¨πρώτο όνομα" στο λογαριασμό.

    3. ΠΙΣΤΩΣΗ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗΣ

      Τα χρήματα θα πιστωθούν στον τραπεζικό λογαριασμό που δηλώσατε σε χρονικό διάστημα 1 εώς 4 εβδομάδων από την ημέρα που κάνετε την ενέργεια.
      Το πληρωτέο ποσό δεν επηρεάζεται από τυχόν ασφαλιστικές οφειλές.

  • Οι αποζημιώσεις για τα έξοδα κηδείας διαμορφώνονται ανάλογα με το ασφαλιστικό ταμείο του θανόντος.

    Δείτε εδώ όλα τα ασφαλιστικά ταμεία.

    Αφού ολοκληρώσετε την αίτηση για την πληρωμή των εξόδων κηδείας και βγει η απόφαση για την καταβολή των χρημάτων, μπορείτε να δείτε ποια θα είναι η ημερομηνία που θα σας πιστωθούν τα χρήματα στον λογαριασμό που υποβάλατε στην αίτηση. Ως ημερομηνία οριστικοποίησης ορίζεται η ημερομηνία που οριστικοποιήσατε την αίτηση πληρωμής εξόδων κηδείας.

    Δείτε εδώ τις προσεχείς ημερομηνίες πίστωσης.

  • Στη δυσάρεστη περίπτωση που αιτείστε απονομή κύριας σύνταξης ή μεταβίβαση κύριας σύνταξης λόγω θανάτου ασφαλισμένου, μπορείτε να πατήσετε εδώ και να βρείτε σε ποια περίπτωση εμπίπτετε.

    Η Ηλεκτρονική Υπηρεσία Υποβολής Αίτησης Συνταξιοδότησης & Εφάπαξ Παροχής σας παρέχει εδώ τη δυνατότητα να υποβάλετε ηλεκτρονικά αίτηση στον Ηλεκτρονικό Εθνικό Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-ΕΦΚΑ).

    Για δημόσιους ασφαλιστικούς φορείς που δεν έχουν ενταχθεί ακόμα στον e-ΕΦΚΑ, αναζητήστε πληροφορίες για τις διαδικασίες που πρέπει να ακολουθήσετε για την απονομή ή μεταβίβαση σύνταξης λόγω θανάτου στο πεδίο Έξοδα Κηδείας Ασφαλιστικών Ταμείων.

  • Μπορείτε να εκδώσετε πιστοποιητικό εγγυτέρων συγγενών θανόντος, αν κατά την ημέρα θανάτου ήσασταν εγγύτερος συγγενής. Το πιστοποιητικό εκδίδεται μία φορά και τηρείται στα αρχεία του Δήμου που ήταν δημότης ο θανόντας. Στη συνέχεια λαμβάνετε αντίγραφα από αυτό το πιστοποιητικό.

    Έκδοση για πρώτη φορά

    Η πρώτη έκδοση γίνεται είτε μέσω οποιουδήποτε Κέντρου Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ) είτε μέσω του Δήμου που ήταν δημότης ο/η θανών/θανούσα.

    Δημιουργείστε την αίτηση εδώ και επιλέξτε το ΚΕΠ ή τον Δήμο που θα την απευθύνετε.

    Θα χρειαστείτε τους προσωπικούς σας κωδικούς πρόσβασης στο Taxisnet και τα στοιχεία του/της θανόντα/θανούσας.

    Επιλέξτε “Αίτηση προς ΚΕΠ / Δήμο”.
    Σε δεύτερο χρόνο, το πιστοποιητικό θα σταλεί στη θυρίδα σας και θα ενημερωθείτε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail) και SMS.

    Δείτε αν ο Δήμος του/της θανόντα/θανούσας έχει ενταχθεί στο gov.gr.

  • Μπορείτε να εκδώσετε πιστοποιητικό περί μη δημοσίευσης διαθήκης με ηλεκτρονική αίτηση εδώ από το αρμόδιο Πρωτοδικείο (πρώην Ειρηνοδικείο) μέσω της ενιαίας πύλης ψηφιακών υπηρεσιών δικαστηρίων solon.gov.gr με τους προσωπικούς σας κωδικούς πρόσβασης στο Taxisnet.

    Τι πρέπει να κάνετε:

    1. Επιλέξτε το δικαστήριο που θα ζητήσετε το πιστοποιητικό. Αρμοδιότητα για δημοσίευση διαθήκης έχει το Πρωτοδικείο είτε της τελευταίας κατοικίας ή διαμονής του διαθέτη, είτε της διαμονής του ευρέτη της διαθήκης.

    2. Επιλέξτε το πιστοποιητικό περί μη δημοσίευσης διαθήκης (ή διαθηκών).

    3. Παρακολουθήστε την πορεία της αίτησής σας, όσο το δικαστήριο την επεξεργάζεται.

    4. Επιστρέψτε στην εφαρμογή για να λάβετε ηλεκτρονικά το πιστοποιητικό σας.

    Σήμερα, η υπηρεσία παρέχεται για συγκεκριμένα Πρωτοδικεία. Σταδιακά, θα ενταχθούν όλα τα δικαστήρια.

    Εναλλακτικά, έχετε την επιλογή να κλείσετε ψηφιακό ραντεβού στο myKEPlive για να εξυπηρετηθείτε από υπάλληλο των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ) μέσω τηλεδιάσκεψης.

  • Μπορείτε να εκδώσετε πιστοποιητικό περί μη λύσης γάμου με αίτηση που υποβάλλεται με επίσκεψη σε δικαστικό κατάστημα, με επίσκεψη σε Κέντρο Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ), με ψηφιακό ραντεβού στο myKEPlive, ή μέσω της ενιαίας πύλης ψηφιακών υπηρεσιών δικαστηρίων solon.gov.gr για τα Πρωτοδικεία (πρώην Ειρηνοδικεία) Αθηνών, Θεσσαλονίκης, Πειραιώς και Χαλκίδας.

    Θα χρειαστείτε:

    • Τους προσωπικούς σας κωδικούς πρόσβασης στο Taxisnet.

    ή Ταυτοποιητικό Έγγραφο (Ταυτότητα, διαβατήριο κ.λπ.).

    • Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης ενδιαφερόμενου.

    • Πιστοποιητικό εγγυτέρων συγγενών.

    • Υπεύθυνη Δήλωση του άρθρου 8 παρ. 4 του Ν. 1599/86 όπου να αναγράφεται ότι:

    ∆εν έχει λυθεί ο γάµος µου που έγινε στις ……… µε τ… ………… το γένος ……… (για γυναίκα όταν δεν διατηρεί το δικό της επώνυµο και έχει το επώνυµο του συζύγου) µέχρι σήµερα ή µέχρι την ηµεροµηνία θανάτου τ…., που συνέβη στις ………. Επίσης δεν έχει κατατεθεί αγωγή στο Μονοµελές ή στο Πολυµελές Πρωτοδικείο ……… ούτε έχει Εκδοθεί απόφαση, που να λύνει το γάµο µου.

    • Αποδεικτικό πληρωμής / παράβολο ή e-paravolo 5€. (Κατηγορία Παραβόλου: Ένσημο ΤΑ.Χ.ΔΙ.Κ. - Τύπος Παραβόλου: κωδικός "1375", Μεγαρόσημο πολλαπλών αξιών).

  • Μετά το θλιβερό γεγονός του θανάτου, οι «εγγύτεροι» συγγενείς εκτός από την στενοχώρια που έχουν, θα συναντήσουν και άλλα γραφειοκρατικά προβλήματα όταν θα επιχειρήσουν να διεκπεραιώσουν κάποιες ενέργειες για να ολοκληρώσουν τις υποχρεώσεις που έχουν προκύψει από τον θάνατο του αγαπημένου προσώπου - φορολογούμενου αλλά και για να αποκτήσουν ή να αποποιηθούν τα περιουσιακά στοιχεία και τις επιχειρήσεις που άφησε με τον θάνατό του ο κληρονομούμενος.

    Οι ενέργειες εν συντομία:

    1. ΣΤΟ ΜΗΤΡΩΟ ΤΗΣ ΥΦΕ (πρώην ΔΟΥ): Δήλωση του θανάτου του κληρονομούμενου.

    2. ΣΤΟ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟ (πρώην Ειρηνοδικείο): Δήλωση Αποποίησης της κληρονομιάς.

    3. ΣΤΟ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟ: Κατάθεση της Διαθήκης (στο Πρωτοδικείο στο οποίο υπάγεται η κατοικία του κληρονομούμενου).

    4. ΑΝΑΜΟΝΗ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗΣ ΤΗΣ ΔΙΑΘΗΚΗΣ.

    5. ΣΤΗΝ ΥΦΕ: Έκδοση του Πιστοποιητικού ΕΝΦΙΑ (για τα ακίνητα του κληρονομούμενου).

    6. ΣΤΗΝ ΥΦΕ: Δήλωση Φόρου Κληρονομιάς για την πληρωμή του φόρου.

    7. ΣΥΜΒΟΛΑΙΟΓΡΑΦΙΚΗ ΠΡΑΞΗ: Δήλωση Αποδοχής Κληρονομιάς.

    8. ΣΤΟ ΥΠΟΘΗΚΟΦΥΛΑΚΕΙΟ ή στο ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ : Μεταγραφή της αποδοχής της κληρονομιάς.

    9. ΣΤΗΝ ΥΦΕ: Δήλωση Φορολογίας Εισοδήματος του κληρονομουμένου (χειρόγραφη).

    10. ΣΤΗΝ ΥΦΕ (ηλεκτρονικά μέσω της ειδικής εφαρμογής του Ε9): Δήλωση Ε9 του κληρονόμου.

    Δείτε αναλυτικά τις ενέργειες εδώ και στα πεδία που ακολουθούν.

    Πάντα σε συνεργασία με τον λογιστή, τον συμβολαιογράφο και τον δικηγόρο σας, μπορείτε να λύσετε το κουβάρι της γραφειοκρατίας και να σας εξηγήσουν καλύτερα σε τι ενέργειες χρειάζεται να προβείτε.

  • Από τον Σεπτέμβριο του 2020, το Φορολογικό Μητρώο ενημερώνεται αυτόματα από το Μητρώο Πολιτών του Υπουργείου Εσωτερικών για τις ληξιαρχικές πράξεις  θανάτου που εκδίδονται από το 2013 και μετά. Αυτό σημαίνει πως, πλέον, δεν απαιτείται να υποβληθεί η σχετική δήλωση θανάτου από τους κληρονόμους στην αρμόδια Υπηρεσία Φορολογικής Εξυπηρέτησης (ΥΦΕ) (πρώην ΔΟΥ). 

    Τακτοποίηση φορολογικών εκκρεμοτήτων

    1. Δήλωση μεταβολής ατομικών στοιχείων και σχέσεων φορολογούμενου (έντυπο Δ210) και Δήλωση Φορολογίας Εισοδήματος τρέχοντος έτους

    Για να μπορέσουν οι κληρονόμοι ή οι εγγύτεροι συγγενείς να καλύψουν άλλες φορολογικές εκκρεμότητες του αποβιώσαντα ή και δικές τους που προκύπτουν από την απώλεια ζωής, θα πρέπει να υποβάλλουν στο Τμήμα Μητρώου της ΥΦΕ (πρώην ΔΟΥ) του αποβιώσαντα το έντυπο Δ210 Δήλωση απόδοσης ΑΦΜ και μεταβολής ατομικών στοιχείων καθώς και τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, στην ψηφιακή πύλη myAADE μέσω της πλατφόρμας «Τα Αιτήματά μου», επιλέγοντας Θεματική Ομάδα «Μητρώο», Διαδικασία «Μεταβολές στοιχείων φυσικού προσώπου». Μάθετε περισσότερα εδώ.

    Σημαντική ενημέρωση: Πρέπει να έχει γίνει η Δήλωση Φορολογίας Εισοδήματος (Ε1) του θανόντα και για το τρέχον έτος. Οι φορολογικές δηλώσεις των αποβιωσάντων υποβάλλονται σε χειρόγραφη μορφή στην αρμόδια ΥΦΕ (πρώην ΔΟΥ) εμπρόθεσμα μέχρι 31 Δεκεμβρίου του τρέχοντος έτους. Μάθετε περισσότερα εδώ.

    Οι παραπάνω διοικητικές διαδικασίες διεκπεραιώνονται και μέσω των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ).

    2.  Δήλωση διακοπής εργασιών (έντυπο Δ211) 

    Εάν ο κληρονομούμενος είχε κάποια ατομική, εμπορική ή άλλη επιχείρηση και οι κληρονόμοι αδυνατούν ή επιθυμούν να συνεχίσουν την επιχείρηση, οφείλουν να υποβάλλουν δήλωση διακοπής εργασιών (έντυπο Δ211), ή στην περίπτωση σύστασης κοινωνίας κληρονόμων, από έναν τουλάχιστον εκ των κληρονόμων, στην ψηφιακή πύλη myAADE, μέσω της πλατφόρμας «Τα Αιτήματά μου» με ημερομηνία διακοπής την ημερομηνία θανάτου. Μάθετε περισσότερα εδώ.

  • Οποιαδήποτε μεταβολή στην περιουσιακή κατάσταση δηλώνεται στο Ε9 μέσα σε 30 ημέρες από την υπογραφή του συμβολαίου ή την ημερομηνία τροποποίησης.

    Δήλωση αποποίησης κληρονομιάς μπορεί να υποβληθεί μέσα σε 4 μήνες από την ημερομηνία θανάτου στο Πρωτοδικείο από δικηγόρο ή συμβολαιογράφο.

    Εάν για κάποιο λόγο παρέλθει η προθεσμία χωρίς να έχει γίνει αποποίηση ή αποδοχή, θεωρείται ως σιωπηρή αποδοχή κληρονομιάς. Η πράξη δήλωσης αποδοχής κληρονομιάς υποβάλλεται μέσα σε 6 μήνες από την ημερομηνία θανάτου.

    Για οποιαδήποτε κίνηση θέλετε να κάνετε θα χρειαστείτε την Βεβαίωση περί απενεργοποίησης ΑΦΜ θανόντα από το Τμήμα Μητρώου της ΥΦΕ (πρώην ΔΟΥ), ολοκληρώνοντας την διαδικασία που περιγράφεται στο πεδίο Δήλωση θανάτου στην εφορία.

    Εάν γίνει αποποίηση κληρονομιάς εντός προθεσμίας, δεν θα πρέπει να υποβληθούν δηλώσεις κληρονομιάς, ούτε Ε9 ούτε να δηλωθείτε στο μητρώο σαν κληρονόμος.

    Εάν υπάρχει διαθήκη, θα πρέπει πρώτα να γίνει η δημοσίευση της στο Πρωτοδικείο. Από την ημερομηνία δημοσίευσης της διαθήκης, ξεκινάει η προθεσμία των 4 μηνών.

    Πάντα σε συνεργασία με τον λογιστή, τον συμβολαιογράφο και τον δικηγόρο σας, μπορείτε να λύσετε το κουβάρι της γραφειοκρατίας και να σας εξηγήσουν καλύτερα σε τι ενέργειες χρειάζεται να προβείτε.

  • Όταν κληρονομείτε ένα αυτοκίνητο, έχετε δύο επιλογές: είτε να αποποιηθείτε την κληρονομιά, είτε να την αποδεχθείτε και να προχωρήσετε με τη διαδικασία μεταβίβασης. Εάν αποφασίσετε να αποδεχθείτε την κληρονομιά αυτοκινήτου, θα πρέπει να συγκεντρώσετε τα απαραίτητα δικαιολογητικά και να εκδώσετε καινούργια άδεια με τα στοιχεία σας.

    Ποια είναι η διαδικασία μεταβίβασης αυτοκινήτου από κληρονομιά;

    Η διαδικασία μεταβίβασης αυτοκινήτου από κληρονομιά πρέπει να γίνει μέσα σε 6 μήνες από το θάνατο του κληροδότη. Αφού μαζέψετε όλα τα δικαιολογητικά, συμπληρώνετε την Αίτηση Μεταβίβασης Λόγω Κληρονομιάς εδώ (στην περιγραφή αιτήματος θα βάλετε «Μεταβίβαση και έκδοση άδειας κυκλοφορίας οχήματος ιδιωτικής χρήσης λόγω κληρονομιάς»). Η διαδικασία, αφότου υποβάλετε τα χαρτιά στην αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Μεταφορών ή στα ΚΕΠ, είτε αυτοπροσώπως είτε ψηφιακά εδώ, παίρνει περίπου 50 ημέρες για να ολοκληρωθεί.

    Τι δικαιολογητικά χρειάζεστε για την μεταβίβαση αυτοκινήτου από κληρονομιά;

    1. Φωτοτυπία Ταυτοποιητικού Εγγράφου (Ταυτότητα, διαβατήριο κ.λπ.).

    2. Πρωτότυπη άδεια κυκλοφορίας του οχήματος.

    3. Βεβαίωση της Εφορίας για την αποδοχή της κληρονομιάς. Στην βεβαίωση αυτή πρέπει να αναφέρεται ο κληρονόμος ή οι κληρονόμοι του ιδιοκτήτη του αυτοκινήτου, καθώς και το ποσοστό που αντιστοιχεί σε κάθε έναν.

    4. Άρση παρακράτησης κυριότητας, στην περίπτωση που στο πεδίο των παρατηρήσεων της άδειας κυκλοφορίας αναγράφεται η φράση “Παρακράτηση κυριότητας”.

    5. Βεβαίωση περί μη οφειλής τελών κυκλοφορίας για όσα χρόνια βρισκόταν το ΙΧ στην κατοχή του ιδιοκτήτη.

    6. Ισχύον δελτίο τεχνικού ελέγχου ΚΤΕΟ, για αυτοκίνητα 4 ετών και πάνω.

    7. Απόδειξη καταβολής τέλους έκδοσης Άδειας οχήματος αξίας περίπου 75 €.

    8. Υπεύθυνη δήλωση του άρθρου 8 παρ. 4 του Ν. 1599/1986 (ΦΕΚ 75 Α’), με την οποία δηλώνετε ότι: “τα στοιχεία που προκύπτουν από την προσκομιζόμενη δήλωση φόρου δεν έχουν μεταβληθεί και έχει εξοφληθεί ολόκληρος ο φόρος κληρονομιάς.”.

    Πόσο κοστίζει να μεταβιβάσετε ένα αυτοκίνητο που κληρονομήσατε;

    Συνήθως το κόστος μεταβίβασης οχημάτων είναι περίπου 75 €. Για να είστε σίγουροι όμως, μπορείτε να το μάθετε εύκολα και γρήγορα χρησιμοποιώντας αυτή τη φόρμα εδώ. Τα στοιχεία που χρειάζεστε είναι:

    • ΑΦΜ ιδιοκτήτη.

    • Αριθμός κυκλοφορίας του αυτοκινήτου.

    • Ποσοστό κυριότητας που θα μεταβιβαστεί.

    • Έκδοση παραστατικού.

    • Υπηρεσία που θα πραγματοποιηθεί η μεταβίβαση.

    Τι γίνεται εάν έχει χαθεί η άδεια κυκλοφορίας του αυτοκινήτου;

    Εάν έχει χαθεί η πρωτότυπη άδεια κυκλοφορίας του αυτοκινήτου που κληρονομήσατε πρέπει να υποβάλετε Υπεύθυνη Δήλωση ψηφιακά εδώ, με θεωρημένο το γνήσιο της υπογραφής, στην οποία δηλώνετε ότι: “έχει χαθεί η άδεια κυκλοφορίας και δεν παρακρατείται από καμιά δημόσια ή αστυνομική αρχή.”.

    Τι γίνεται αν θέλετε να αποσύρετε το αυτοκίνητο που κληρονομήσατε από την κυκλοφορία;

    Θα πρέπει να υποβάλετε Υπεύθυνη Δήλωση ψηφιακά εδώ, με θεωρημένο το γνήσιο της υπογραφής σας στην οποία δηλώνετε ότι: «αποσύρω οριστικά από την κυκλοφορία το όχημα με αριθμό κυκλοφορίας ………… λόγω ολοσχερούς καταστροφής και δεν πρόκειται να επανακυκλοφορήσει.».

    Η μεταβίβαση αυτοκινήτου από κληρονομιά ολοκληρώνεται μόλις εκδοθεί η νέα άδεια κυκλοφορίας. Όταν πάρετε στα χέρια σας τη νέα άδεια, θα πρέπει να εκδώσετε και την ασφάλεια του αυτοκινήτου στο όνομα του νέου ιδιοκτήτη.

  • Ο τραπεζικός λογαριασμός μετά τον θάνατο του δικαιούχου μεταβιβάζεται στους κληρονόμους σύμφωνα με την κληρονομική διαδοχή (άρθρο 1710 Αστικού Κώδικα). Όταν οι κληρονόμοι είναι περισσότεροι από έναν, αναλαμβάνει ο καθένας από τον τραπεζικό λογαριασμό το ποσοστό που του αναλογεί, σύμφωνα με τη μερίδα του στην κληρονομιά. Εάν οι κληρονόμοι είναι συνδικαιούχοι στον τραπεζικό λογαριασμό, καθίσταται πιο εύκολη η διευθέτηση με τους κληρονόμους όταν ο καταθέτης αποβιώνει.

    Στην περίπτωση που οι κληρονόμοι δεν είναι συνδικαιούχοι στο λογαριασμό του θανόντος τότε για την ανάληψη των χρημάτων από τον τραπεζικό λογαριασμό του θανόντος θα πρέπει οι κληρονόμοι να έχουν νομιμοποιηθεί στην τράπεζα, για να λάβουν πληροφορίες για το υπόλοιπο του τραπεζικού λογαριασμού και αργότερα να λάβουν το μερίδιό τους. Η τράπεζα θα ζητήσει συγκεκριμένα έγγραφα για να νομιμοποιηθεί κάθε κληρονόμος και αν υπάρχει διαθήκη, θα χρειαστεί να προσκομιστεί επικυρωμένο αντίγραφο αυτής από το δικαστήριο της Ελλάδας που δημοσιεύθηκε.

    Ανάλογα με το ύψος του τραπεζικού λογαριασμού, μπορεί να χρειαστεί ο κληρονόμος να προσκομίσει και κληρονομητήριο. Αν το υπόλοιπο του λογαριασμού είναι σχετικά μικρό, η τράπεζα δεν ζητάει κληρονομητήριο. Αν όμως το υπόλοιπο του τραπεζικού λογαριασμού είναι πάνω από 15.000 €, θα ζητηθεί και κληρονομητήριο, το οποίο εκδίδεται από το Πρωτοδικείο.

    Πάντα σε συνεργασία με τον λογιστή, τον συμβολαιογράφο και τον δικηγόρο σας, μπορείτε να λύσετε το κουβάρι της γραφειοκρατίας και να σας εξηγήσουν καλύτερα σε τι ενέργειες χρειάζεται να προβείτε.

  • ΔΕΗ

    Δικαιολογητικά για Διακοπή λόγω Μετεγκατάστασης:

    1. Λογαριασμός ρεύματος ή αριθμός παροχής ακινήτου.

    2. Φωτοτυπία Ταυτοποιητικού Εγγράφου (Ταυτότητα, διαβατήριο κ.λπ.) του νέου ιδιοκτήτη.

    3. Αποδεικτικό του ΑΦΜ (ή άλλο επίσημο έγγραφο).

    4. Ληξιαρχική πράξη θανάτου παλαιού ιδιοκτήτη.

    5. Μισθωτήριο συμβόλαιο ή συμβόλαιο ιδιοκτησίας - αποδοχής κληρονομιάς ή Ε9.

    6. Δήλωση διεύθυνσης στην οποία επιθυμείτε να λάβετε τον Τελικό λογαριασμό (Συνυπολογίζονται οι οφειλές και η επιστροφή της εγγύησης).

    Σε περίπτωση Νέας σύμβασης λόγω Αλλαγής ονόματος θα χρειαστείτε επίσης:

    1. Καταβολή εγγύησης για την υπογραφή του νέου συμβολαίου που είναι ίσο με την αξία του ρεύματος που πιθανολογείται ότι θα καταναλώνετε μεταξύ δύο διαδοχικών λογαριασμών.

    2. Πιστοποιητικό ηλεκτρολόγου (ΥΔΕ) σε περίπτωση που έχει λήξει το προηγούμενο (Το ΥΔΕ έχει ισχύ 14 έτη για κατοικίες και 7 έτη για επαγγελματικούς χώρους).

    Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ.
    Για οποιονδήποτε άλλο πάροχο ενέργειας επικοινωνήστε με την εξυπηρέτηση πελατών για να επιβεβαιώσετε ότι χρειάζονται τα παραπάνω έγγραφα και να προβείτε στις ενέργειες Διακοπής ή Αλλαγής ονόματος παροχής.

    ΕΥΔΑΠ

    Δικαιολογητικά για Μεταβίβαση παροχής σε νέο ιδιοκτήτη:

    • Ταυτοποιητικό έγγραφο (Ταυτότητα, διαβατήριο κ.λπ.)

    • Μισθωτήριο συμβόλαιο ή συμβόλαιο ιδιοκτησίας - αποδοχής κληρονομιάς ή Ε9.

    • Λογαριασμός ΕΥΔΑΠ (Αρ. Μητρ. ΕΥΔΑΠ & Αριθμ. Μετρητή).

    • Σε περίπτωση ύπαρξης συγκληρονόμων, επικυρωμένη εξουσιοδότηση από τους υπόλοιπους κληρονόμους (Υπεύθυνη Δήλωση του άρθρου 8 παρ. 4 Ν. 1599/86) για τη σύμφωνη γνώμη τους, ώστε να μεταβιβαστεί η παροχή ύδρευσης στον συγκεκριμένο κληρονόμο.

    • Για μεταβίβαση παροχής ύδρευσης μέσω ΚΕΠ παρακαλώ συμπληρώστε την αίτηση.

    Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ.
    Για οποιονδήποτε άλλο τοπικό πάροχο ύδρευσης επικοινωνήστε με την εξυπηρέτηση πελατών για να επιβεβαιώσετε ότι χρειάζονται τα παραπάνω έγγραφα και να προβείτε στις ενέργειες Μεταβίβασης ή Διακοπής παροχής.

    COSMOTE

    Δικαιολογητικά για Μεταβίβαση σταθερής σύνδεσης σε νέο ιδιοκτήτη:

    • Ταυτοποιητικό έγγραφο (Ταυτότητα, Διαβατήριο κ.λπ.) του νέου πελάτη. 

    • Ληξιαρχική Πράξη Θανάτου του κατόχου της τηλεφωνικής γραμμής.

    • Πιστοποιητικό Εγγυτέρων Συγγενών.

    • Επίσημο έγγραφο με τον ΑΦΜ του νέου πελάτη.

    • Αίτηση / Δήλωση, στην οποία δηλώνετε ότι είστε κληρονόμος και ότι αποδέχεστε να γίνετε συνδρομητής της τηλεφωνικής σύνδεσης, εξοφλώντας όλες τις τυχόν οφειλές αυτής.

    Δικαιολογητικά για Διακοπή σταθερής σύνδεσης:

    • Φωτοαντίγραφο του Ταυτοποιητικού Εγγράφου (Ταυτότητα, Διαβατήριο κ.λπ.).

    • Ληξιαρχική Πράξη Θανάτου του κατόχου της τηλεφωνικής σύνδεσης.

    • Αίτηση εξέτασης θέματος – αιτήματος (σε φυσικό κατάστημα).

    • Υπεύθυνη Δήλωση του άρθρου 8 παρ. 4 Ν. 1599/86 όπου να αναγράφεται ότι: ο κάτοχος της τηλεφωνικής σύνδεσης απεβίωσε.

    • Μισθωτήριο Συμβόλαιο για την απόδειξη σχέσης με το χώρο (σε περίπτωση που κάποιος τρίτος με έννομο συμφέρον επιθυμεί να καταργήσει την τηλεφωνική σύνδεση που λειτουργεί σε χώρο του οποίου έχει την κυριότητα). 

    Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ.

    Για οποιονδήποτε άλλο πάροχο τηλεφωνίας επικοινωνήστε με την εξυπηρέτηση πελατών για να επιβεβαιώσετε ότι χρειάζονται τα παραπάνω έγγραφα και να προβείτε στις ενέργειες Μεταβίβασης ή Διακοπής παροχής.